A covid és omikron miatti járványhelyzet is azért van, mert az ember kizsigereli és elpusztítja a bolygót, amin él! Európa legveszélyesebb, legtoxikusabb helye ma Erdélyben található!

Ez Európa legveszélyesebb helye!
Ez ma Európa legveszélyesebb helye!

2017. április 3-án a Cupru Min rézbánya egyik visszapumpáló állomása meghibásodott, és a Sesely-völgyi ülepítőből több mint három órán át maró zagy folyt az Aranyos folyóba. Az Erdélyi-érchegységben, Verespatak szomszédságában levő egykori Szászavinc helyén ma egy több mint százharminc hektáros, több tízmillió tonnás kapacitású, kénsavas zagytározó található.

Most képzeljék el, mi történne, ha az a rozoga gát, amin keresztül folyamatosan szivárog a zagy, átszakadna!

2010-ben az Ajka melletti vörös-iszap katasztrófa során 10 ember elhunyt. A 400×600 m-es, az-az 24 hektáros tározóból 1 millió köbméternyi zagy ömlött ki. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva.

Szászavinc az 1980-as évek elején
Szászavinc az 1980-as évek elején

A Verespataki bánya nyitását Nicolae Ceauşescu engedélyezte 1977-ben, annak eleinte a helybeliek is örültek, jól fizetett munkahelyeket remélve. Ám számukra végül falujuk pusztulását eredményezte, a rézbánya megnyitása miatt a Szászavincen élő négyszáz családból háromszáznak el kellett hagynia otthonát, mert házaikat, földjeiket 1986-tól kezdődően bányahordalék árasztotta el, noha akkor még ezernél többen laktak a településen. Az akkori illetékesek úgy oldották meg a keletkezett meddő okozta problémát, hogy azt bevezették abba a völgybe, amelyben a falu is húzódott. A kitermelést vezénylő elvtársak  számára ez lehetett a legkézenfekvőbb megoldás. Hogy megérte-e az áldozat? Ha a pusztítást nézzük, bizonyosan nem. Az egykori település helyén most egy mérgező tó, pontosabban zagytározó húzódik. Mementóként csak az ortodox templomtorony látszik, amely egykor dombon díszelgett, magasan a falu fölött, de ma csak a tornya látszik ki. A több mint százharminc hektáros kénsavas zagytározó színe sárga és vörös, nehézfémekkel szennyezett; a savas víz a veresvölgyi rézbányából folyik a völgyzáró gáttal kialakított mesterséges tóba.

Már csak a templom teteje látszik ki a zagyból
Már csak a templom teteje látszik ki a zagyból

A bányavállalat hosszas döglődés után, újra üzemel. A tározó szintje az elmúlt 10 évben tovább emelkedett, évente átlagosan 1 méterrel. A tó jelenleg körülbelül 130 hektáros és ne feljtsük el, a templom egy dombon állt, aminek most épp csak a teteje látszik! Jelenleg évi 5000 tonna réz kitermelése mellett még 20 évig üzemelhet a bánya. 0,36% koncentrációval számolva ezt azt jelenti, hogy évente körülbelül másfél millió tonna erősen mégező zagy kerül a tározóba.

Csak ez a gát óvja fél Erdélyt egy természeti és ökológiai katasztrófától!
Csak ez a gát óvja fél Erdélyt egy természeti és ökológiai katasztrófától!

Becslések szerint, ha a rozoga gát átszakadna, amit évről-évre magasítanak, szélesítgetnek, akkor az Ajkai katasztrófához képes 60-70x több zagy ömlene az Aranyosba, majd a Marosba, a Tiszába!

1.3 millió négyzetméter az-az 1.3 négyzetkilóméter a tározó nagysága!
1.3 millió négyzetméter az-az 1.3 négyzetkilométer a tározó nagysága!

A sárga és vörös színű, nehézfémekkel szennyezett savas víz a veresvölgyi rézbányából folyik a völgyzáró gáttal kialakított mesterséges tóba, amelynek savasságát mész adagolásával próbálják semlegesíteni.

A zagy több mint 130 hektáron terül el!
A zagy több mint 130 hektáron terül el!

A természetből nem egyszerű kinyerni azokat az anyagokat, ami a modern ember mindennapjaihoz kell. A réz ott van a telefonokban, az épületekben, az autókban. A 70′ évek végén még nem számítottak a természeti értékek, nem gondoltak a döntéshozók (most sem) arra, hogy mit hagynak majd a jövő generációjára. Meg kell rövidesen tanulnunk a hulladékokat szelektíven gyűjteni és jobban tisztelni a természetet, mert csak egy Földünk van!

A szürke részen egy picike pont a templomtorony jól érzékelteti a tározó nagyságát!
A szürke részen egy picike pont a templomtorony jól érzékelteti a tározó nagyságát!

A romániai környezetvédelmi minisztérium korábbi becslése szerint mintegy 15 millió euró kellene a katasztrófa sújtotta terület megtisztításához és teljes helyreállításához. Sajnos merő illúzió azt remélni, hogy valaha is rehabilitálni lehetne Szászavinc elpusztított környékét. Kevés az a 15 millió euró 60-70 millió zagyot eltávolítani, maximum betemetnék szokás szerint!

A környezetvédelem Romániában ismeretlen fogalom!

 

Ceaușescu nem csak bányákat nyitott, hanem még egy Olimpiát is megálmodott!


 

Fedezze fel a térképen ön is Erdély csodálatos helyeit!

 

források: 3szék.ro, Wikipédia, Greenpace

 

 

 

 

 

 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük