2022-ben is Krókusz, Kárpáti sáfrány túrák a Bihari hegyekben

Krókuszmező a Pádis-fennsíkon

Krókuszmezők – vízesések – hegyi folyók, patakok – szerezz te is életre szóló élményt!

Még emlékszem, hogy nem is olyan régen, a 80′ években azért minden télen volt néhány hét, amikor tényleg tél volt. Hó borította napokon, sokszor heteken keresztül a házakat, fákat, fehér lepel borította be a tájat. Mostanság már a tél csak havaseső, vagy ritka köd formájában tudatja, hogy azért még van, létezik. A kerttel rendelkező házaknál így már sokszor februárban kicsi virágok bújnak ki a föld alól és színesebbé teszik a szürke, mezítelen udvarokat, jóval a fák és bokrok virágzása előtt. A legismertebbek ezen kicsiny és törékeny virágok közül a hóvirág és a krókusz. Az udvarokon általában nemesített virágokat találunk és ez a krókuszra is igaz. Fehértől, a sárgán át, a lila legsötétebb változatáig, sok-sok féle színvariációjuk létezik. Mikor már az Alföldi kertekben már lassan kezdenek elhervadni a tavasz hírnökei és már a tulipánok kezdenek kibújni a föld alól, mi akkor indulunk neki a Bihari hegyek fennsíkjaira megkeresni a krókusz mezőket, ahol azok tömeges virágzása várható. Ilyenkor millió és milliárd számra nyílnak ezek a csodálatos virágok és hektárszámra borítják be a hegyeket.

Nézd meg a filmünket a tavaszról a Bihari hegyekben!

Kirándulni mindig élmény a hegyekben! 

A kárpáti sáfrány virágzása több, mint egy hónapig is elhúzódhat, egészen március végétől május elejéig tart, hiszen az 1200 és 1700 méter közötti szintkülönbség hőmérsékleti különbséget is eredményez. Április elején még az láthatjuk, hogy a hó olvadása után rögtön kibújnak a krókuszok, áttörik gyenge szirmaikkal még az őket beborító hóleplet, míg április végén már a tőzikék is ki fognak nyílni. A tavasz langyos melegét érzi a mocsári gólyahír, a kakasmandikó, a primula is, akik a Bihari hegyek széltől védettebb völgyeiben nyílnak, a patakok partjait pedig Hegyi árnikák teszik színesebbé. Vannak olyan részek is a Boga-völgyében, ahol medvehagyma mezőkön lehet sétálni és olyan hagyma illat fogja körül a kirándulót, mint Makón hagymaszedéskor! Míg lent a völgyekben ezer féle virág nyílik, addig fent a Pádis-fennsíkon, a hegyekben még hófoltok között bújnak elő a krókuszok..

Jelentkezni itt a honlapon lehet, KATTINTSON IDE:  KAPCSOLAT

 

A Kárpáti sáfrány hektárszámra virágzik tavasszal a Pádis-fennsíkon!

Utunk első részében a Köves-Körös követjük, ami a Galbina és a Boga patak összefolyásától nevezünk Köves-Körösnek. Ez a hegyi folyó a Fekete Köröst táplája és rövid, úgy 24 km hosszú. Vasaskőfalva után hirtelen kezdődnek a hegyek és tekintéjes, 40-50 méter magas sziklafalak között kanyarog az út, követve a folyót. Jobb oldalon egy elhagyatott kőbányát láthatunk, ahol télen csodálatos jégfalak takarják el a sziklákat. Tavasszal itt egy kisebb vízesés van, ami nyárára kiapad. Vasaskőfalvától úgy 2 km-re elágazik az út, balra az Aló patak völgye felé vezet egy makadámút, erre találjuk a 80 méter magasból zúduló Phaeton vízesést.

A Köves-Körös, Mini-Niagara zúgó

Rövidesen feltűnik a Mini Niagara, ez a 2-3 méter magas patkó alakú zúgó, ahol mindig tartunk pihenőt, hiszen csodálatos a tavasszal bővizű Köves -Körös. Maga a Boga-völgy úgy 20 km-re nyúlik be mélyen a hegyekbe. A Boga üdülő teleptől tudjuk elérni a Schmidl és a Háromkirályok vízesést is. A vízesések környékén szinte minden tavasszal találkozunk Szalamadrákkal is. A Boga üdülőtelepnél kezdődik a szerpentin, ami kitűnő minőségű és elég széles még akkor is, ha két nagybusz találkozik szembe. 7 kilométert és 800 méter szintkülönbséget kell legyőzni ahhoz, hogy elérjük a Bál rét 1250 méteres magasságát. Van egy két komoly hajtűkanyar, ami óvatosságra inti a sofőrt, de az út végénél ott a csodaszép Bál rét, ahol már elkezdődik a tulajdonképpeni Pádis fennsík.

Egyszer mindenkinek látnia kell a krókuszmezőket
Még május elején is nyílnak a krókuszok, de helyismeret szükszéges, hogy meg is találjuk a lila mezőket!

A Bál réttől még úgy 4 km a Csillag tér és neve is mutatja, itt sok út elágazik. Innen lehet tovább menni a Szamos-bazár, a Mezőhavas, a Pádisi üdülő telep, vagy a Boga-kő kilátó felé is. Mi erre a környékre invitáljuk a olvasóinkat, ahol áprilisban szinte csak magyar rendszámú autót lehet látni. Jó kirándulást és csodálatos tavaszt kívánunk a Kárpátok lila mezein.

Tarts te is velünk a Kárpátokba a krókuszok földjére!

Válassz ki egy időpontot és jelentkezz a turak.erdelyben@gmail.com címen

A Háromkirályok vízeséshez is kirándulunk
Persze nem csak a lila mezők várnak minket a Bihari hegyekben, hanem a medvehagyma mezők, a Medve barlang és számtalan vízesés! Ne felets el magaddal hozni egy zacskót, amibe majd a medvehagymát gyűjtheted össze.
 
Ebben az időszakban érdemes begyűjteni a friss medvehagyma leveleket!
 
Tavasszal nyílnak a tőzikék is a hegyekben.

Indulási időpontok:  Debrecen és Szeged reggel 6 órakor,

– Szeged-Békéscsaba 2022.04.16.  (Orosházi, Hmvhelyi, Nagyszalontai beszállás lehetséges)

– Debrecen 2022.04.17. (Nagyváradi beszállás lehetséges)

– Szeged-Békéscsaba 2022.04.23. (Orosházi, Hmvhelyi, Nagyszalontai beszállás lehetséges)

– Debrecen 2022.04.24. (Orosházi, Hmvhelyi, Nagyszalontai beszállás lehetséges)

– Szeged-Békéscsaba 2022.04.30. (Orosházi, Hmvhelyi, Nagyszalontai beszállás lehetséges)

– Debrecen 2022.05.01. (Nagyváradi beszállás lehetséges)

 

RÉSZVÉTELI DÍJ: 11.9 ezer ft. A részvételi díj tartalmazza a teljes utazási költséget, belépő díjat nem kell fizetni. A részvételi díj fennmaradó összegét majd az utazás során kérnénk megtéríteni. A részvételi díj a biztosítás díját nem tartalmazza! A regisztrációt a kirándulásra csak az utazási foglaló beérkezte után véglegesítjük. Ha ön elküldi a jelentkezését, de elfelejti, vagy későn küldi el a foglalót, akkor egyeztessen velünk e-mailban, vagy telefonon, hogy biztosan legyen helye a kiránduláson!

Utazási feltételek: érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél!!!

A túrákra, kirándulásokra  feltétlenül szükséges:

– Kényelmes túrabakancs és váltócipő

– Strapabíró túraruha és réteges meleg öltözet (minimum: póló, vékony pulóver és meleg pulóver vagy polár-felső, esőköpeny, kabát (pl. széldzseki)

– Kisebb hátizsák, az egy napos túrákra

Jó ha van:

– Túrabot (részben tehermentesíti a térded)

– Szélnadrág (szeles vagy esős időben meleget tart)

Kérjük mindenki hozzon magával 1 napra való élelmiszert (szendvics) és vizet (italt)!

 

Jelentkezni itt a honlapon lehet, KATTINTSON IDE:  KAPCSOLAT

 

Jelentkezni a facebookos oldalunkon, vagy a turak.erdelyben@gmail.com e-mail címen, illetve telefonon is lehet: +36706775870

FPeter Tur Transylvania SRL Cod Unic Inregistrare: 3419966   J5/325/2015
Sediu social: Salonta, Strada Kulin György Nr. 37

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük