Kiránduljunk a nárciszmezőkre 2022-ben is

Nárciszmező az Erdélyi-érchegységben
Nárciszmező az Erdélyi-érchegységben

Idén is két helyre invitáljuk azokat, akik szeretik a természetet és kíváncsiak a tavasz csodáira:
– Negrileasa, Erdélyi szigethegység – 3 napos
– Kalonda-tető, Farkaslaka – 3 napos

Az egyik helyszínt Farkaslaka mellett találjuk, ahol nem csak csodaszép nárciszmezőket lehet találni, hanem a munkánkat is megismerhetitek. Korond és Székelyudvarhely között félúton, Farkaslaka közelében a Kalonda-tetőn találunk nárciszmezőket. A nárcisz védett növény, leszedése tilos, büntetést vonhat maga után. Mikor nyílik a nárcisz, mégis sokan jönnek  el főleg Marosvásárhelyről, letépik és árulják a piacokon ezt a csodás növényt. Itt 850 méter körüli magasságban vannak a nárciszmezők, amik kisebb-nagyobb foltokat alkotnak. A Kalonda-tető a Hargita-hegység vulkáni platójának része, a mélyben húzódó harmadkori üledékeket itt vulkáni kőzetek borítják. Vízválasztót képez a Nagy- és Kis-Küküllő között. A Kalonda-tetőn már 150-200 éve foglalkoznak szénégetéssel. Farkaslaka lakóinak a fakitermelés mellett ez volt a legfőbb bevételi forrása.

1. nap: A határtól csak 350 km-t kell utazni oda és visszafelé is. Odafelé érdemes megállni Sebesvárnál, megnézni a Havasrekettyei-vízesést, valamint a Tordai-hasadékot, de Torockót is útba lehet ejteni.

2. nap: Délelőtti programként a parajdi sóbányátban lehet eltölteni egy órát, majd természetesen délután a Kalonda-tetőre lehet utazni megcsodálni a nárciszmezőket. Lehetőségünk lesz Korondon is szétnézni és vásárolni az árusok rengetegében, majd egy  Székelyudvarhelyi séta is belefér az időbe. Vacsora után fakultatív program részét képezi a medveles is.

3. nap: Hazafelé érdemes Szovátán megállni  és körbe sétálni a Medve-tavat, majd kisebb pihenőkkel utazni tovább Torockóra, ahol a Székelykő szomszédságában ebédelni is lehetőség nyílik. Erdélytől a Király-hágón tartott pihenővel érdemes  elbúcsúzni el. Tehát maga a program igaz, csak 3 napos, de rengeteg látnivalót tartalmaz.

Nárciszmező, Farkaslaka, Kalonda-tető

Tarts velünk a filmünkben is a nárciszmezőkre! 


 

Kirándulás Negrileasa-ra:

A Torockói-hegység nyugati peremén, ahol az Erdélyi-Szigethegység az Erdélyi-Érchegységgel találkozik, Verespataktól délre, Abrudbányától úgy 25 km-re keletre e rendkívülien szép és változatos vidék gyöngyszemeként megtalálható Negrileasa-i nárciszmezőt érdemes felkeresni május közepén. Maga Negrileasa csak egy alig 70 lakosú tanyaközpont, ami Bucsony közigazgatása alá tartozik. A legszebb Erdélyi nárciszmezőt érdemes május végén felfedezni, amikor a virágok bódító illatukkal és elbűvölő fehér szőnyegleplükkel, teljes pompájukkal várnak minden odatévedő látogatót. A Kárpát-medence egyik legszebb részén a nárcisz itt a t.sz.f. 1150-1250 méteres magasságban, összesen úgy 40 hektárnyi területen virágzik. Főleg a dombtetők és a hegyek észak, észak-keleti oldalát lepi el tavasszal a sok fehér virág. Számuk sajnos, a legeltetés miatt, évről évre csökken. Nárciszmezőnek hívjuk azt a legelőt, mezőt, rétet, ahol az egy négyzetméterre jutó virágzó hagymák-tövek száma több mint 80. Innen nem messzire található Máda, ahol egyedüli magyarként él Toszo Árpád, aki bemutathatja a környék csodáit.

Nárciszmező, Negrileasa

1. nap: Odafelé úton egy kitérőt teszünk az Ördöngős-völgyszorosba és a Detunátákat is megmászhatjuk. A program csak a túratársainkon múlik, de mivel csak 1 kisbusszal megyünk, így lesz időnk sok szép helyet felkeresni, mint például az Alsóvidrai vízesés. 

Detunáták, Bucsony
Detunáták, Bucsony

2. nap: bőséges reggeli után,  irány a nárciszmezők, ahol minden évben a helyiek fesztivált is rendeznek, de sajnos kétmarokkal szedik a nárciszt! Itt körülbelül 2 hektáron a hüvelyes gyapjúsás is virágzik, ami szintén csodálatos látnivalót nyújt. Szállásunk felé tartva a terepjáróval vadregényes tájakon vezet az út, úttalan utakon(és még egy patakon is át kell kelni), ahol bőséges vacsorával várnak majd a magyar szállásadóink.

A Vörös-árok
Az Erdélyi „Grand-canyon” a Vörös-árok

3. nap: a bőséges reggeli után hazafelé tartva érdemes megnézni a Tordai-hasadékot, vagy a Vörös-Árkot. Ami az indulás, érkezés helyétől is függ.

Márciustól október végéig folyamatos rafting és kajakozási lehetőség a Sebes-Körösön!

Rafting a Sebes-Körösön

 

FIGYELEM! Az indulás, érkezés helyei, a programok a résztvevők fel és leszállási helyétől függ!

Az indulás helye Békéscsaba, megfeleő számú jelentkező esetén Debrecen.

A kirándulások időpontjai:

2022 május 13. – 15.  (Farkaslaka)    

Részvételi díj a háromnapos kiránduláson idegenvezetéssel, ami 2 éjszakát, 2 reggelit és 2 vacsorát tartalmaz, tehát félpanziós: 59,500 Ft. 

Kirándulás Negrileasa-ba

2022 május 20. – 22  (Erdélyi-érchegység)             

Részvételi díj a háromnapos kiránduláson ami 2 éjszakát, 2 reggelit és 2 vacsorát tartalmaz, tehát félpanziós: 45,500 Ft.

Jelentkezni ide kattintva lehet: KAPCSOLAT

A facebookon az oldalunkon, vagy a turak.erdelyben@gmail.com e-mail címen, illetve telefonon is lehet jelentkezni: +36706775870

FPeter Tur Transylvania SRL Cod Unic Inregistrare: 3419966   J5/325/2015
Sediu social: Salonta, Strada Kulin György Nr. 37

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod: 

 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük