Várak – hegyek – szurdokok kiránduljunk Dél-Erdély ismeretlen helyein

 

Retyezát, Piramis kilátó

KINEK AJÁNLJUK A KIRÁNDULÁSAINKAT?

Akkor, ha meg akarod érezni, milyen az erdei friss fenyőillat, mekkora élmény letekinteni a világra egy hágóról, vagy vízben gázolni egy hűs szurdokban, akkor tarts velünk, ha kipróbálnád azt, hogy milyen saját magad szedni az érett hegyi áfonyát, málnát, vagy kezet szeretnél fogni egy igazi juhásszal, aki általában friss sajttal és ordával kínál. Mi a Kárpátok azon részeit mutatjuk be, ahol ezekkel az élményekkel találkozhatnak.
Erdélyt, Székelyföldet nem lehet 5 nap alatt bejárni, egy hónap is kevés lenne ehhez. Mi viszont kisbusszal utazva, maximum 8 résztvevővel, még is egy kitűnő lehetőséget ajánlunk annak, aki szereti a természetet, várakat, városokat és velünk tartana fotózni, filmezni és élményekkel teli 5 napot szeretne eltölteni a Kárpátok titkos helyein.

Bukura-tó, Retyezát

Miért éppen érdemes minket választani?

…mert míg általában az utazási irodák a nyárra, a fő szezonra koncentrálnak, nem ismerik Erdély titkos és csodaszép helyeit, addig mi egész évben járjuk Erdélyt, folyamatosan frissítjük a honlapunkat és a facebookos oldalunkat saját fotóinkkal, filmjeinkkel. Olyan helyismeretre tettünk szert az évek alatt, aminek hála a velünk tartók a szűkös idejüket biztosan jól  ki fogják tudni használni ezen a túrán. Nekünk nem az a célunk, hogy még 3 nap után sem ismerjünk mindenkit, hanem az, hogy mi is meg tudjuk csodálnunk azt a sok szép várat, völgyet, ahová elviszünk! Fotózni, filmezni szeretnénk mi is és kisbuszainkkal ott állunk meg, ahol akarunk. Mi nem teljesítmény túrára megyünk, az útjaink bárki számára könnyen teljesíthetőek. 

Kirándulj velünk a filmünkben a meseszép Retyezátban!

 

 

1. nap: Már az első nap is bővelkedni fog kalandokban, hiszen a Szárkő-havasok felé vesszük az irányt, Almafatelepen, csodálatos hegyeken-völgyeken keresztül. Úgy 15 kilométert megyünk majd erdészeti úton és egészen 1760 méter magasságig fel tudunk menni kisbuszunkkal a hegytetőn lévő keresztig, ahonnan csodálatos panorámánk lehet a Bánáti medencére és a Szárkő-hegységre. Innen Retyezát észak-keleti részére, az általunk elnevezett Piramis kilátóhelyre, ahonnan szintén szép kilátásunk lesz nem csak a Hátszegi medencére, hanem a Retyezátra is. Rengeteg filmet, fotót tudnánk bemutatni a Kárpátok szépségéről, de sajnos a honlap kapacitása véges.

Gyertek velünk és legyetek részei ti is a kalandnak!

Retyezát

2. nap: A második napra is jut a bőséges reggeli után először úgy egy óra autóútra lévő Vízesések-völgyét keressük fel, majd irány a Véka-szurdok. Délután a Krivádiai-szurdokban és a Bóli-barlangot keressük fel a Kudzsiri-havasokban. 
A Vízesések völgyét a Sztrígy folyó völgyében találjuk és másfél kilométeren keresztül megszámlálhatatla kisebb, nagyobb vízesés követi egymást és a mindenfelé mohával borított tájról csak a manók fognak hiányozni. A Petrozsény-közeli Bóli barlang a 19. század elején igencsak nagy népszerűségnek örvendett, Erdély leglátogatottabb barlangjaként tartották számon. Teraszos barlang, felső szintje csak a barlang alsó szintjében folyó patak áradásakor kerül víz alá; ebben a felső, száraz barlangban cseppkő képződmények is vannak. A barlanggal szemközt emelkedő hegyen kockakövekből összerótt őrhely, Bóli vára állott. A barlangban koncerteket is szoktak tartani, mivel kiváló az akusztikája és összesen 5 híd is található benne és úgy 800 méter hosszú. A Bóli barlang hűs levegője után, érdemes lesz egy műanyag szandált felvenni, mert túránkat az alig másfél kilóméterre lévő Véka-szurdokban folytatjuk! Felejthetetlen élménnyel lehetünk majd így gazdagabb és vízállástól függően még akár a 3 éves gyermekek is önfeledten pancsolhatnak a patak kellemes vízében, amit majd bejárunk. Innen a Kárpátok “legvadabb” szurdokához, a Krivádiai-szurdokhoz megyünk, ahol van olyan rész, ami csak mésfél méter széles és csípőig vízben állsz, fölötted meg 30 méteres sziklák tornyosulnak!

 

csupa kaland a Vízesések-völgye
csupa kaland a Vízesések-völgye
Véka-szurdok
Krivádiai-szurdok

Saját készítésű filmjeinket nézd meg a You-Tube csatornánkon!

 

 

3. nap: Egész napos kirándulásra indulunk a Páring-hegységbe. A Zsiec patak szurdokvölgyén keresztül a Transalpina hegyi utat keressük fel és felülről csodálhatjuk meg a Vidra-tavat.

A Transalpina
A csúcs felé félúton, háttérben a Transalpina út
A csúcs felé félúton, háttérben a Transalpina út

4. nap: A Retyezátba látogatunk el, korán indulnánk a reggeli után, hogy ellátogassunk a Vizek-szája tóhoz (Gura Apelor) A cikkben a filmünk is a víztározónál felvett jelenettel kezdődik. Ezt a víztározót nagyrészt erdészeti út veszi körül, ami sok tekintetben fölülmúlja a Transzfogarasi utat is. Itt igazi vízesésből ihatunk és majd megállunk sokszor megcsodálni a fenséges panorámát. Utána a Retyezát egyik legszebb tengerszemét keressük fel, a Bukura tengerszemet 1990 méter magasan! A Pelegi rétig egészen autóval tudunk menni, innen úgy 3 óra a Bukura tó, 3 kilóméter 450 méter szintkülönbséggel. A bátrabbak felmehetnek a Bukura nyeregre is.

Saját készítésű filmjeinket nézd meg a You-Tube csatornánkon!

 

 

5. nap: Hazafelé indulunk, de ellátogatunk előtte a Szászsebesnél található Vörös-Árokhoz, ami Erdély Grand Canyonja. Innen az időnk függvényében még Algyógyra és Feredőgyógyra is elutazunk, ahol a Algyógyi római fürdőt, a csodálatosan szép Algyógyi-vízesést és az Algyógyi 600-1000 éves református templomokat keressük fel. Ha lehetséges, akkor felkeressük a Mádai-szorost ahol pisztrángokat is láthatunk a patakban. A közelben megnézzük egy Római kori város maradványait, római kori utat és egy tavertin bányát is.

Csak kevesen állnak meg ezen a meseszép helyen, pedig az autópálya mellett van az Erdélyi Grand canyon

 

 

A kirándulás időpontja:

                                  2022. június 27. –  júlus 1.

                            2022.   július 4. –  8.  

                            2022.  augusztus 22. – 26.

Részvételi díj tartalmaz:  4. éjszakát,  4. reggelit és 4. vacsorát, tehát félpanziós. Az 5 napos kirándulás részvételi díja 96 ezer, Ft. A részvételi díj nem tartalmazza a belépődíjakat, fakultatív programok részvételi díját, a biztosítást, az útlemondási biztosítás.

Jelentkezni itt a honlapon: KAPCSOLAT

lEHET JELENTKEZNI A facebookos oldalunkon: FACEBOOK,  vagy a turak.erdelyben@gmail.com e-mail címen, illetve telefonon lehet: +36706775870

Keressen e-mailban, telefonon és akár háztól-házig utazhat velünk!

A túrákra, kirándulásokra  feltétlenül szükséges:
– Kényelmes túrabakancs és váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg öltözet (minimum: póló, vékony pulóver és meleg pulóver vagy polárfelső, esőköpeny, kabát (pl. széldzseki)
– Kisebb hátizsák, az egy napos túrákra
Jó ha van:
– Túrabot (részben tehermentesíti a térded)
– Fürdőruha
– Szélnadrág (szeles vagy esős időben melegen tart)*

A Transalpina

FPeter Tur Transylvania SRL Cod Unic Inregistrare: 3419966   J5/325/2015
Sediu social: Salonta, Strada Kulin György Nr. 37                                     

kapcsolat: HU +36706775870

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük