Leírás
A lokum (más néven rahat, szultánkenyér, vagy nemzetközi nevén Turkish Delight, azaz török csemege) keményítőből és cukorból készült édesség. Gyakran ízesítik citrommal vagy rózsavízzel, utóbbi rózsaszínűre színezi. Állaga könnyű, zselészerű, gyakran kicsit ragadós, általában kis kockákra vágva csomagolják, porcukorral vagy kókuszreszelékkel hintve, ami megakadályozza, hogy a kockák összeragadjanak. Különféle ízesítésben kapható, van például mogyorós, pisztáciás, fahéjas, mentás, különféle gyümölcsízű is. Elkészítésekor adalékanyagként szappanfüvet is használhatnak, emulzióstabilizátorként.
Az 1777-ben, Isztambulban alapított Ali Muhiddin Hacı Bekir Cukrászat szerint a rahátot, vagy más néven lokumot már a 15. század óta készítik Törökországban. Eredetileg mézet vagy melaszt használtak édesítőnek, vízzel és liszttel készült. A mai, cukrot és keményítőt
alkalmazó receptet a 19. században a Hacı Bekir cukrászat fejlesztette ki. A lokumot Európa a 19. században ismerte meg, egy ismeretlen nevű brit férfi kezdte el először Turkish Delight néven Angliába szállítani. Hamarosan egész Európában kedvelt édesség lett.
TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN | TÁPÉRTÉK 100 GRAMMBAN | |
---|---|---|
Energia | 1594.1 kJ | |
Kalória | 381 kcal | |
Zsír | 0.4 g | |
amelyből telített zsírsavak | ||
Szénhidrát | 91.8 g | |
amelyből cukrok | ||
Fehérje | 0.2 g | |
Rost | ||
Só |