A Bihar-hegység

A Bihar-hegység
A Bihar-hegység

Bihar-hegység az Erdélyi-középhegység észak-déli irányú központi hegytömbje. A Bihar-gerinc mintegy 10 km hosszú havasi gerinc. A Bihar-hegységben található a Szigethegység legmagasabb pontja, a Nagy-Bihar (1849 m). A hegységet geológiailag két részre lehet osztani: az északi rész mészkőből, míg a déli rész kristályos palából áll.

A Bihar-hegység

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Bihar-hegység

Az északi rész, a Felső- vagy Nagy-havas andezit és dácit kőzetekből épült. Középen van a Ponor-Öreg-havas, a triász-jura mészkő karsztplatója. A déli rész az Alsó-havas vagy Nagy-Bihar vonulat, jobbára kristályos pala.

A Bihar-hegység
A Bihar-hegység

A Bihari-havasokból ágaznak ki a hegycsoport mellékhegyvonulatai. Keleten a Kis-Szamos és az Aranyos völgye között emelkedik az Öreghavas (1826 m), északon pedig a Vigyázó-hegység / Vlegyásza / Kalota-havas (1836 m) és a Gyalui-havasok (1670 m) fekszenek.

A Bihar-hegység

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Főbb pontjai északról dél felé haladva a Zengő (1658 m), Bihar-nyereg (1510 m), Nagy-Bihar (1849 m), Kis-Bihar (1769 m), illetve a Nagy-Bihartól nyugatra is van egy nyúlványa a Zanoga-tó és Zanoga-csúcs felé (1543 m).

A Bihar-hegység

A Bihar-hegységet kelet-nyugati irányban átszeli a Havasrekettye  – Ponor-ék  – Pádis – Boga – Vasaskőfalván átvezető 53 km hosszú makadám erdészeti út (ebből Havasrekettyétől Pádisig 31 km és Pádistól Vasaskőfalváig 22 km a távolság).

A Bihar-hegység

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük