Milyen feltételekkel léphetjük át a határt Erdély, Románia felé

A cikkünk folyamatosan frissül!

Mai napon is érvényes: 2021.03.20. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bukarest
Főkonzulátus Csíkszereda
Főkonzulátus Kolozsvár
Tiszteletbeli konzulok JászvásárKonstancaSzörényvárTemesvár

Aktuális:

2021. 03. 17.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Romániát a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok és térségek közé sorolja, ha az utazás az alábbi célok valamelyike miatt halaszthatatlan:

 • bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó eljárási cselekményen történő részvétel,
 • halaszthatatlan üzleti tevékenység vagy egyéb munkavégzés,
 • egészségügyi ellátás igénybevétele,
 • hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése,
 • fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban,
 • halaszthatatlan családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
 • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása,
 • kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel.  

Amennyiben az utazás célja nem szerepel a felsorolásban, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja az utazást Romániába.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)

b. Kell-e teszt? Igen. (Magyarország jelenleg része a „sárga zónának”)

Az érvényes zóna besorolást hetente felülvizsgálják, majd az eredményt változás esetén közzéteszik. A sárga zóna országainak felsorolása itt található.

A magas járványügyi veszélyt jelentő országokból („sárga zónából”) Romániába érkező személyek – állampolgárságra való tekintet nélkül!!! – az országba való belépéskor kötelesek bemutatni egy legfeljebb 72 órán belül készült negatív SARS-CoV-2 RT-PCR teszt igazolást. 

Kivételek:

 • a 3 éves vagy ennél kisebb gyermekek;
 • azok a személyek, akik már megkapták a SARS-CoV-2 vírus elleni második oltást is és akik esetében a Romániában való beutazáskor vagy a direkt kontaktus pillanatában már legalább 10 nap telt el a második oltástól. Az oltás meglétét, beleértve a második oltás dátumát az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza;
 • a SARS-CoV-2 fertőzésen átesett személyek,  akik igazolásként orvosi dokumentumot tudnak felmutatni, hogy ez az országba való beutazást megelőző 90 napban történt, (pozitív RT-PCR teszt a tesztelés időpontjával, orvosi kibocsátólevél vagy az országba való beutazás előtt legfeljebb 14 nappal végzett IgG antitest létét igazoló teszt), vagy a Corona-forms adatbázis ellenőrzése alapján igazolható, hogy legalább 14 nap telt el a megbetegedés időpontja és az országba való beutazás között.
 • a 2,4 tonnát meghaladó legnagyobb megengedett össztömegű teherautók vezetői;
 • a vezetőüléssel együtt 9 férőhelyet meghaladó személyszállító járművek vezetői;
 • az előző két pontban felsorolt autóvezetők, akik munkavégzési céllal utaznak a lakóhelyül szolgáló országból egy másik EU tagországba vagy onnan haza, függetlenül attól, hogy az utazás saját járművel vagy magánúton történik;
 • a repülőgépek személyzete;
 • a diplomáciai kirendeltségek, konzuli hivatalok és más, Bukarestben elismert diplomáciai képviseletek diplomata útlevéllel rendelkező tagjai, a diplomáciai személyzet tagjai, valamint Románia Diplomata és Konzuli Testületének diplomáciai vagy szolgálati útlevéllel rendelkező  tagjai, valamint ezek családtagjai;
 • a Magyarország, Bulgária, Szerbia, Ukrajna és Moldovai Köztársaság területéről Romániába lépő határmenti ingázó munkavállalók, valamint azok a román állampolgárok, akik a fent említett országok gazdasági szereplőinek alkalmazottai, akik a határátlépéskor szerződéssel bizonyítják a szóban forgó gazdasági szereplőkkel való munkaviszonyukat.

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d. Karanténkötelezettség: Van. (Magyarország jelenleg része a „sárga zónának”)

14 napos karanténba kell vonulniuk a járványügyi szempontból kockázatosnak minősített „sárga zónából” érkezetteknek.  (A b. pontban meghatározott teszt felmutatói részére csak 10 napra rendelnek el karantént) Kivételek az f. pont alatt részletezve.

e. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

f. Esetleges kivételek:

Nem vonulnak karanténba azok a tünetmentes személyek:

 • akik közvetlenül érkezés előtt legalább 14 napot töltöttek el „sárga zónán” kívüli területen
 • a teherforgalomban belépő, 2,4t feletti megengedett legnagyobb össztömegű járművek vezetői [UK]*
 • a 9 főnél nagyobb befogadóképességű személyszállító járművek vezetői [UK]*
 • repülőgép, vonat és hajó személyzete [UK]*
 • határmenti ingázók, valamint a szomszédos országok gazdasági szereplőinek román állampolgárságú alkalmazottai 
 • román gazdasági szereplők kiküldetésben dolgozó alkalmazottai
 • romániai leányvállalattal, vagy képviseleti irodával rendelkező külföldi cégek képviselői
 • egészségügyi, tudományos, gazdasági területen működtetett berendezések és eszközök üzembehelyezését, karbantartását, szervizelését végzők
 • a diplomáciai vagy konzuli személyzet, a nemzetközi szervezetek személyzete [UK]*
 • tanulmányi / vizsga céllal belépő román állampolgárságú, vagy külföldi tanulók, hallgatók (kiskorúak esetén kísérőik is)
 • Romániában rendezett sportversenyeken résztvevő nemzetközi delegációk tagjai
 • az EU-tagállamokban a szociális segítségnyújtás területén munkaszerződés alapján dolgozók 
 • forgatócsoportok, amelyek Románia területén szerződés alapján végeznek szakmai tevékenységet, ha belépéskor rendelkeznek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel
 • átutazók, ha a belépéstől számított 24 órán belül elhagyják Románia területét [UK]*
 • román gazdasági szereplők alkalmazottai / képviselői, akik szerződések / kereskedelmi megállapodások megkötése / aláírása céljából utaztak, ha belépéskor rendelkeznek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel, valamint igazolják a tárgyalásokon való részvételt.
 • akik 72 óránál rövidebb időre utaznak be és rendelkeznek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel.
 • akik a beutazást megelőző 14-90 napos időintervallumon belül igazolt fertőzöttek voltak (átestek a betegségen) [UK]*, valamint akik ilyen személlyel igazoltan kapcsolatban álltak. 
 • A karantént a 10. napon elhagyhatják azok a tünetmentes személyek, akiknek a 8. napon elvégzett PCR tesztjük eredménye negatív.
 • akik igazoltan megkapták a koronavírus elleni oltás második dózisát, és annak időpontjától eltelt legalább 10 nap. 

* Az Egyesült Királyságból érkezők esetében csak a kivétellistán [UK] jelzéssel ellátott csoportok mentesülnek a karantén alól. 

Különleges esetekben (születéssel, házasságkötéssel vagy elhalálozással kapcsolatos családi eseményeken való részvétel, halaszthatatlan orvosi beavatkozás/kezelés, az ország elhagyása, stb.) igazoló okiratokkal alátámasztott egyéni kérelemre, a megyei Közegészségügyi Igazgatóság személyre szóló határozatával sor kerülhet a karantén ideiglenes felfüggesztésére.

g. Kiutazás az országból:

Valamennyi nyitott határátkelőhelyen.

h. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

Erdélyi termékek webáruház.

Házi csokoládé Székelyföldről 500g

3) Romániába látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Maszk viselés:

A lakáson kívül mindenütt (utcán, üzletekben, tömegközlekedési eszközön, a munkahelyen és más nyilvános, térben) kötelező az orrot és a szájat is eltakaró védőmaszk viselése.

Kijárási korlátozást vezettek be 22:00-05:00 között.

Az üzletek és a szolgáltatók csak 05:00-21:00 között tarthatnak nyitva

Magánrendezvények (esküvők, keresztelők, ünnepségek, társas összejövetelek) tartása tilos!

A fertőzési ráta (az elmúlt 14 napban regisztrált új fertőzések száma 1000 lakosra vetítve) alapján korlátozzák a településeken a mozik, színházak, vendéglők üzemelését. 0-1,5 között 50%-os, 1,5-3 között 30%-os kihasználtsággal üzemelhetnek a távolságtartási szabályok betartásával. 3 fölött zárva tartanak. 

3-as fertőzési ráta fölött a szálláshelyek csak saját szállóvendégeiket szolgálhatják ki éttermeikben.1,5-es fertőzési ráta alatti településeken 300 főig engedélyeznek olyan ültetett szabadtéri rendezvényeket (előadások, koncertek, fesztiválok vagy egyéb kulturális események), ahol a résztvevők legalább 2 m-re ülnek egymástól. 

Megengedett felnőtteknek szóló tanfolyamok és workshopok szervezése zárt térben legfeljebb 25 fő, szabadban legfeljebb 50 fő részvételével és a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával.

A gyalogos forgalomban tilos a 6 főnél nagyobb csoport mozgása, ha nem egy család együtt élő tagjai. 

Kórházi látogatási tilalom van érvényben, a hozzátartozókat az intézmény köteles tájékoztatni a beteg állapotáról. 

A közintézmények ügyfélfogadása korlátozott. Szorgalmazzák az online ügyintézést.

A fertőzési ráta alapján akár a vesztegzár elrendeléséig terjedő helyi korlátozásokat léptethetnek életbe a megyei vészhelyzeti bizottságok. (kötelező kültéri maszkviselés, üzletek, éttermek bezárása, kötelező távolságtartás, rendezvények betiltása, egész településekre kiterjedő karantén, stb.) A korlátozások helyszínén arra utaló jelzéseket helyeznek el.

Vallási rendezvényeken csak az adott településen lakók vehetnek részt.

Az otthoni karanténban lévőknek folyamatosan figyelniük kell egészségi állapotukat. Nem hagyhatják el a lakhelyet, nem fogadhatnak látogatót, kerülniük kell a kapcsolatot másokkal. Szigorú higiénés szabályokat kell betartsanak (kézmosás, felületek tisztítása, lehetőleg szájmaszk használata, alapos szellőztetés) A tünetek esetleges jelentkezésekor értesíteniük kell az egészségügyi szolgálatot a 112-es sürgősségi hívószámon, amely biológiai mintavételezés után intézkedik a további ellátásukról. 

A karantén, vagy a helyi korlátozások szabályainak megsértését szigorúan szankcionálják a hatóságok. 

A folyamatos tájékoztatás érdekében létrehoztak egy Romániából hívható ingyenes információs telefonvonalat (0800-800-358). A szám 24/7-ben hívható. Új kormányzati tájékoztatási portált indítottak (román nyelven).

A járványról szóló aktuális adatokat a román Belügyminisztérium Sürgősségi Helyzetek Főosztálya oldalán, illetve a román Egészségügyi Minisztérium tematikus oldalán lehet elérni. Az itt közölt adatokat veszik át a hírügynökségek és egyéb sajtóorgánumok is.

Légi összeköttetés:

Hetente két alkalommal, (hétfőn és csütörtökön) van közvetlen repülőjárat Budapest és Bukarest között. (Tarom)

Kirándulj TE is Erdély meseszép tájain!

Fedezd fel TE is Erdély csodálatos tájait!

forrás: Konzuli szolgálat

Check Also

Sepsi OSK

Épül szépül Székelyföld – Sepsiszentgyörgyön rövidesen átadják az új stadiont!

Lassan befejezőzik az építkezés és átadásra kerül  az ACS Sepsi OSK Sepsiszentgyörgy focicsapat Sepsiszentgyörgy mellet …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük