100 éves a Székely himnusz

Székely himnusz
Székely himnusz

 

Székely himnusz 1921-ben született, szövegét a Székelyudvarhelyen született Csanády György, zenéjét pedig a Bánátban, Oravicabányán született Mihalik Kálmán szerezte. A szerzők szándéka nem az volt, hogy valódi himnuszt alkossanak a székely népnek; eredetileg egy Budapesten előadott misztériumjáték egy betétdala volt Bujdosó ének címmel, és 1940-ig meg sem jelent nyomtatásban. Az évtizedek során azonban a magyarság összetartozás-tudatának kifejezőjévé vált, és bár 1989-ig Romániában és Magyarországon is a tiltott dalok listáján szerepelt, terjedését a hatóságok nem tudták megállítani. Napjainkra közismert és közkedvelt ének lett, 2009-től Székelyföld hivatalos himnusza.

A Székely himnuszt itt lehet meghallgatni:

Fedezze fel ön is Székelyföld csodálatos tájait a filmben!

Check Also

Ebédeljen ön is pisztrángot egy kalibán a Gyimesekben!

Hová menjünk nyaralni Erdélyben? 20 kirándulás ötlet, ajánlat.

+1 kirándulás: gasztropiknik egy kalibán a Gyimesekben! Nyári program a Gyimesekben: Ismerje meg ön is, …

One comment

  1. Spaller Árpád

    Tisztelt jegyzetíró!
    Minden hátsó gondolat nélkül szeretném a figyelmét felhívni a Székely Himnusszal kapcsolatban. Valóban a Székely Himnuszt először zsoltárnak készítette Csanády György, de annak nem a Bujdosó dala, hanem Kantaté volt a címe. A Székely Himnusz szövege első nyomtatásban 1922-ben jelent meg az Új Élet című lapban, amikor Mihalik Kálmán nekrológját megírta Csanády György.
    1936-ban a kotta és a szöveg is megjelent nyomtatásban. Az a szöveg amit Önök közöltek az u.n. erdélyi változat, mert eredetiben Csanády soha nem írta le azt, hogy „ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk” Az eredeti úgy szól, hogy „ne hagyd el Erdélyt, Erdélyt Istenem. Máskülönben figyelmébe ajánlanám a napokban megjelent Száz éves a Székely Himnusz” című könyvet (Erdélyi Magyarok Egyesületének a kiadása, melyben pontosan megvannak az adatok és magának a himnusznak a története. Tisztelettel: Spaller Árpád

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük