Szerinted magyar vagy román volt Mátyás király?

Mátyás a felvetést sem tudta volna értelmezni, a kérdés viszont több száz éves okoz ellentéteket magyarok és románok között! Tény, ami tény, a több mint 500 évvel ezelőtti Magyarországon közel 5 millióan éltek, aminek a lakossága 80%-ban magyar volt és az Angol királysággal vetekedhetett Mátyás birodalma gazdagságban.

 

 

Mátyás nem értené a kérdést!

A modern nemzetfogalom megszületése a XIX. század elejétől rengeteg feszültséget szült a Kárpát-medencében nemzetiségeink vélt és valós sérelmeitől az 1848–49-es véres eseményeken keresztül Trianonig, majd az utódállamok sokszor durva, elnyomó kisebbségi politikájáig, kitelepítésekig és pogromokig hosszú a sor. Azelőtt évszázadokon át senkit nem érdekelt, hogy valaki románul, tótul, csehül vagy magyarul káromkodik, miközben az országra törő aktuális hódítót üti, közös volt az érdek és a cél, Közép-Európa népei nem élték volna meg a modern kort egymás segítsége nélkül. A XIX. század viszont gyökeres változást hozott, a mindenkori politika megbocsáthatatlan bűne történelmi személyek, események kisajátítása úgy, hogy közben saját koruk értékrendjét, elvárásait húzzák rá. Nyilvánvalóan ezek a kreációk szivárognak át a közvéleménybe is ezernyi formában, és csak egy hang marad hallhatatlan, az objektív történettudományé. Márpedig a tudomány olyan egyszerűen ragadja nyakon a Mátyás származását firtató dilemmát, miként Nagy Sándor oldotta meg a gordiuszi csomót:

„Ha valaki időutazóként bebocsátást nyerne Mátyáshoz, és faggathatná arról, hogy magyarnak vagy románnak vallja-e magát, nem kapna választ. A király csak nézne rá csodálkozva, magát a kérdést sem tudná értelmezni”

– mondja a 24.hu-nak Dr. Horváth Richárd történész, az ELKH BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Magyar, vagy román volt Mátyás király?
Magyar, vagy román volt Mátyás király?

Az oláhnak mondott Hunyadi János

Érdemes az oklevelekkel kezdeni, a família családi levéltára fennmaradt. Történt ugyanis, hogy 1505-ben elhunyt Corvin János öt esztendős fia, Kristóf, a Hunyadi család ezzel kihalt. Az örökös nélkül maradt vagyon ilyen esetekben a koronára szállt vissza, amit a király általában továbbadományozott alattvalói becses szolgálataiért cserébe. A Hunyadi birtokokat II. Ulászló a német földről származó unokaöccsének, Brandenburgi Györgynek adta, aki feleségül vette Corvin özvegyét, Frangepán Beatrixot. Az adományozás hivatalos formába öntésének része volt, hogy a birtokokhoz tartozó dokumentumokat is az új tulajdonosra bízták, ezek olyan szerepet töltöttek be, mint ma a földhivatalok által kezelt tulajdoni lapok. Az asszony 1510-es halála után György még sokáig Budán maradt, egy ideig a kis II. Lajos nevelője is volt, majd 1525-ben visszatért a Német-római Birodalomba, és magával vitte az iratokat: ez a nagy szerencsénk, mert itthon feltehetően Vajdahunyadon őrizték volna, és a török hódoltság idején nagy eséllyel megsemmisülnek. Így azonban megvan mindegyik szépen sorszámozva az 1-es példánytól kezdve – ez a család első okleveles említése, Zsigmond király Serba fia VajknakHunyadi János édesapjának adományozza benne Hunyad várát 1409-ben. János aztán az uralkodó szolgálatában katonáskodott, megjárta Itáliát, hűsége és tehetsége egyre inkább Zsigmond kegyeibe emelte, és itt jutunk el egy, a témánk szempontjából fontos 1435-ös királyi adománylevélig: Ez a kedvezményezettet úgy említi, mint „Ioannes, dictus Olah filius condam Woyk de Hunyad”, azaz az oláhnak mondott János, néhai Hunyadi Vajk fia.

Az oláhot akkoriban nem kísérte a mai negatív felhang, előkelők, nemesek is viselték ezt a melléknevet, egyszerűen annyit jelentett, az illető a Kárpátokon túlról származik. Mai tudásunk szerint Vajk Havaselvéről érkezett a Magyar Királyságba, de ottani társadalmi státuszáról nem ismerünk részleteket, de minden bizonnyal előkelő származású volt.

Mátyás király szülőházát Kolozsváron találhatjuk meg!

Mátyás király szülőháza

 

 

A cikk folytatásához kattints ide!

 

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod, amit mi töltöttünk fel tartalommal!

 

 

forrás: 24.hu Bihari Dániel.

 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük