Siketfajd

A siketfajd, amely egykoron egész Európa és Ázsia fenyőerdeiben elterjedt madár volt, a legnagyobb szárnyasvad Nagy-Britanniában. A madarat mérete miatt egykor „az erdő lovának” nevezték. A folyamatos vadászat következményeként a tizennyolcadik században Skóciában a siketfajd kihalt. Ötven évvel később a madarat sikerült visszatelepíteni, de mára ismét a kihalás veszélye fenyegeti. A siketfajd (tudományos nevén Tetrao urogallus) a fácánfélék családjába tartozik. A madár leginkább hatalmas méretéről ismert (kb. akkora, mint egy kisméretű pulyka),a kakas akár a 86 cm magasságot is elérheti, 125 centiméteres szárnyfeszt távolsággal, a súlya pedig kb. 4 kg. A tojók ennél sokkal kisebbek. A kakasok színe szürkésfekete, a tojóké vöröses barna.

Siketfajd

A siketfajd igen elterjedt madárfaj, leginkább Észak- és Közép-Európa, valamint Észak-Ázsia és Szibéria fenyőerdeiben fordul elő. Leginkább a fenyőerdőket kedveli, ahol magvakkal és erdei gyümölccsel, mint például áfonyával táplálkozik, de, ha a körülmények kedvezőek, az ültetvényeken is előfordul. Előfordulhat, hogy a madár kedvezőtlenebb körülmények között is megél, ez azonban kihat a szaporodására. 

Siketfajd

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A siketfajd a földön, gyakran a fák tövében fészkel, a tojó általában 5-8 tojást rak le. A kakas nagyon agresszív és megvédi a területét- akár nagytestű emlősöket, sőt az embert is megtámadhatja, ha úgy érzi, hogy veszélyben van. Tavasszal a hímek a dürgés idején összegyűlnek és farktollaikat mutogatják, közben különböző érdekes hangokat adnak ki.

Siketfajd

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Szaporodása: 
Dürgés idején tánccal, pózolással és hanggal udvarol a tojónak. Fészkét talajra, fák tövébe készíti. A fészekalj általában 5-12 tojásból áll, melyen 26-29 napig kotlik. Dürgéskor, köszörülés közben süket, ugyanis a fejébe száll a vére és így a hallójárat hátsó falán elhelyeződött, a vértolulás folytán erősen megduzzasztható redő is, másrészt pedig a szájtátogatás következtében az alsó állkapocs hátsó csontnyúlványa is elzárja a fülnyílást. Innen a siket név. Ahogy azonban a csőrét összecsukja, ismét élesen hall.

Siketfajd

Check Also

Európai bölény