Tudtad? Székelyföldön található Európa legmesésebb helye, a Szent Anna tó!

Időszámításunk előtt 30.000 évvel kezdődött főhősünk története. Akkoriban a környék intenzív rengésekkel, azok robajaival tűzdelt erőszakos és goromba világ volt. Ilyen, alvilági történetbe illő körülmények elképesztően csodás szüleménye lett ez a kis tó, melyet azóta a legtöbb arra járó teremtmény megcsodál, tisztel és szeret. Főhősünknek van egy kisöccse, aki bátyja közvetlen szomszédságában lakik. Az ő világra jötte kb. 2000 évvel  későbbre tehető a testvéréénél.

Szent-Anna tó

Ma ők ketten éltetik a környék élővilágát, otthont adva máshol elő nem forduló, ritkaságnak számító növény- és állatfajoknak. A környéküket képező dombok, völgyek, bokrok és erdők sűrűjében talál menedéket számtalan élőlény, melyeknek fennmaradást biztosít eme testvérpár által nyújtott tökéletes védelem és odaadás.

Szent-Anna tó

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Ám ez az önzetlen szeretet és törődés, amit nyújtanak, szépen lassan felemészti őket. Jóságukat a növényvilág rútul kihasználja. Egyre többen és többen telepszenek meg a tavak felszínén, melynek köszönhetően a vízfelület egyre csökken. Hősünk némán tűri a kialakult helyzetet, de pontosan tudja, milyen sors vár rá.

Mohos-tőzegláp

A tó egyébként is túl kicsi vízgyűjtő területének egyetlen utánpótlása az esővíz, ámde ez önmagában nem elég a fennmaradáshoz. A víz nagy része a földbe szivárog és a fenékre folyamatosan lerakódó iszap is lassan feltölti a medret. Napjainkban a tó mindössze 7 méteres, a legmélyebb pontján. A tó pusztulásához hozzájárul még a párolgás is, vize egyre csökken a mederben és végül nem marad majd belőle más, csak egy láp.

Mohos-tőzegláp

Aki teheti látogassa meg! Még mindenki leróhatja tiszteletét eme csodás tó páratlan szépségű látványában gyönyörködve. Látogatóit viszont arra kérjük, adják meg neki a kellő tiszteletet, mely kimerülhet annyiban is, hogy nem dobálunk el szemetet a környéken, nem mérgezzük a tó vizét azzal, hogy megfürdünk benne. Vigyázzunk rá és biztosítsuk, hogy az elkerülhetetlen, szomorú sors bekövetkeztét ne gyorsítsuk fel az emberi könnyelműség cselekedeteivel!

Fedezd fel Erdély nevezetességeit!

Check Also

Úzvölgye, katonai temető

Úzvölgye, Csinód

  Neve valószínűleg az itt élt ősi úz népcsoport nevéből való. Az Abaksa havasa északkeleti …