Tudtad? Székelyföldön található Európa legmesésebb helye, a Szent Anna tó!

Időszámításunk előtt 30.000 évvel kezdődött főhősünk története. Akkoriban a környék intenzív rengésekkel, azok robajaival tűzdelt erőszakos és goromba világ volt. Ilyen, alvilági történetbe illő körülmények elképesztően csodás szüleménye lett ez a kis tó, melyet azóta a legtöbb arra járó teremtmény megcsodál, tisztel és szeret. Főhősünknek van egy kisöccse, aki bátyja közvetlen szomszédságában lakik. Az ő világra jötte kb. 2000 évvel  későbbre tehető a testvéréénél.

Szent-Anna tó

Ma ők ketten éltetik a környék élővilágát, otthont adva máshol elő nem forduló, ritkaságnak számító növény- és állatfajoknak. A környéküket képező dombok, völgyek, bokrok és erdők sűrűjében talál menedéket számtalan élőlény, melyeknek fennmaradást biztosít eme testvérpár által nyújtott tökéletes védelem és odaadás.

Szent-Anna tó

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Ám ez az önzetlen szeretet és törődés, amit nyújtanak, szépen lassan felemészti őket. Jóságukat a növényvilág rútul kihasználja. Egyre többen és többen telepszenek meg a tavak felszínén, melynek köszönhetően a vízfelület egyre csökken. Hősünk némán tűri a kialakult helyzetet, de pontosan tudja, milyen sors vár rá.

Mohos-tőzegláp

A tó egyébként is túl kicsi vízgyűjtő területének egyetlen utánpótlása az esővíz, ámde ez önmagában nem elég a fennmaradáshoz. A víz nagy része a földbe szivárog és a fenékre folyamatosan lerakódó iszap is lassan feltölti a medret. Napjainkban a tó mindössze 7 méteres, a legmélyebb pontján. A tó pusztulásához hozzájárul még a párolgás is, vize egyre csökken a mederben és végül nem marad majd belőle más, csak egy láp.

Mohos-tőzegláp

Aki teheti látogassa meg! Még mindenki leróhatja tiszteletét eme csodás tó páratlan szépségű látványában gyönyörködve. Látogatóit viszont arra kérjük, adják meg neki a kellő tiszteletet, mely kimerülhet annyiban is, hogy nem dobálunk el szemetet a környéken, nem mérgezzük a tó vizét azzal, hogy megfürdünk benne. Vigyázzunk rá és biztosítsuk, hogy az elkerülhetetlen, szomorú sors bekövetkeztét ne gyorsítsuk fel az emberi könnyelműség cselekedeteivel!

Fedezd fel Erdély nevezetességeit!

Check Also

A háttérben a Répát-hegység egyik kilátópontja, a Kapocág csúcs 1389m

A Kászonok teteje: Répát-hegység

Orbán Balázs írása a Répát-hegységről: E havassor magasabb csúcsai Káposztáshavas, Jáhoros, Impérhavas, Piripotartómánya, alább a …