Székelyföldről is eltűnnek a hagyományos gazdaságok és továbbra is Romániában költik a legtöbb pénzt élelmiszerre

szántás lóval Erdélyben
szántás lóval Erdélyben

Egyszerűbb mindent megvenni a multiknál?

Románia 2020-ban is az első helyen állt az Európai Unióban (EU) az élelmiszerekkel és alkoholmentes italokkal járó költségeknek a háztartások összkiadásán belüli súlyát tekintve – derült ki az Eurostat hétfőn közzétett adataiból. Az elmúlt évben az Európai Unió tagállamaiban átlagban a fogyasztási kiadások 14,8 százalékát vitték el az élelmiszerek és alkoholmentes italok (2019-ben ez az arány még 13 százalék volt). Romániában volt a legnagyobb az élelmiszerek súlya a háztartások összkiadásán belül, a 2019-es 26 százalékról 2020-ban 26,4 százalékra nőtt.

Székelyföld is már teli van multikkal, ahol úgy veszik a tartósítószerekkel teli élelmiszereket, mintha ingyen adnák!

A kiadások nagy százaléka ment el élelmiszerre Litvániában (21,7%), Észtországban is (21,6%) és Horvátországban (21,4%) is. Ugyanakkor mindössze két olyan uniós tagállam van, amelyben az összkiadások kevesebb mint 10 százalékát vitték el az élelmiszerek: Luxemburg (9,5%) és Írország (9,8%).

Nincs jövője az emberiségnek, a fiatalok több mint fele szerint a kormányok, a politikusok nem tesznek semmit!

A lakásfenntartásra, háztartási energiára fordított kiadások arányát tekintve ellenben Románia jobban áll a tagországok többségénél. A tagállamok nagy részében és az Európai Unióban is ennek a tételnek van a legnagyobb súlya a fogyasztási kiadásokban. Arányaiban Szlovákiában, (30,7%), Finnországban (30,5%) és Dániában (28,9%) költöttek erre a legtöbbet, illetve Litvániában (15,5%), Máltán (16,8%), Cipruson (18%) és Romániában (18,8%) a legkevesebbet.

Miért tűnnek el a gazdák Erdélyből is?

 

 

Persze nem lehet mondani a gazdáknak azt, szánts tovább lóval, amikor az Erdélyben is mindenhol már jelen lévő nagykazdálkodók sokkal eredményesebbek! Persze a nagyüzemi módszerekkel termesztett növényekből, állatokból soha nem lesznek olyan minőségű élelmiszerek előállítva, mint egy családi gazdaságban! 

Ez egy ördögi kör, ami hozzájárul ahhoz is, hogy Romániából elképesztő mértékben vándorolnak ki nyugatra a fiatalok, az otthon maradtak meg génkezelt, műtrágyázott, növényvédő szerekkel teli ételeket esznek! Már nincs becsülete Erdélyben a házi sajtnak, lekvároknak, kenyérnek, húskészítményeknek sem!

Szellemfalu a Kárpátokban! Így ürül ki lassan Erdély!

forrás: Agerpress

Check Also

A vendégmunkásokon múlik az, hogy milyen lesz a spárgatermés németországban!

Direkt szivatják az ünnepekre hazatérő román vendégmunkásokat, majd ázsiaiakat hoznak helyettük!

Lehet még ennél mélyebbre süllyedni? Miközben 6 millió román állampolgár nyugaton dolgozik, addig a romániai kereskedelmi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük