Padlizsános zakuszka

A zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből készült krém, amely felhasználható az ételek ízesítésére és felhasználható tésztaételekhez is hozzáadott mártásként. Az ételízesítésen kívül előételként, szendvicskrémként, salátaként is használja az orosz, bolgár, román, szerb, erdélyi konyha. Néhány változatát gombóccá összegyúrva készítik el. Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek. Eredetileg a paprikakrémet sült padlizsánnal készítik, de ezt babbal, és erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával)  is helyettesíthetik. Íze és formája hasonló a Magyarországon néha kapható kaukázusi, grúz specialitáshoz, a padlizsán nélküli Adzsika (Аджика) nevű ételízesítőhöz, bár az Erdélyi zakuszkának rengeteg ízváltozata van, hiszen minden erdélyi háziasszony másképp készíti és fűszerezi. Ebből itt találtok egy lehetőséget:

Zakuszka

Hozzávalók: 
40 dkg paradicsompaprika
80 dkg padlizsán 

40 dkg fehér húsú paprika 
20 dkg vöröshagyma 
40 dkg paradicsom 
szemes bors 
babérlevél 
késhegynyi benzoesavas nátrium
ízlés szerint só 
0,8 dl étolaj

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Elkészítés:

  1. A padlizsánokat a sütőben megsütjük, majd 15-20 percre konyharuhával letakarva pihentetjük, majd kettévágjuk, és a belsejét kikaparjuk.
  2. A hagymát finomra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. A paradicsompaprikát és a zöldpaprikát megsütjük és meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk.
  3. A paradicsomot szintén meghámozzuk, és vékony szeletekre vágva adjuk a többi hozzávalóhoz. Beletesszük a babérlevelet és az egész borsot, megsózzuk, összekeverjük, és takarékon pároljuk. Közben gyakran megkevergetjük. Mielőtt a kellő sűrűségét elérné a zakuszka, belekeverjük a padlizsánt és a petrezselyemzöldet.
  4. Előmelegített üvegekbe rakjuk, mindegyiknek a tetejére borsónyi tartósítót teszünk, lezárjuk, és száraz gőzben gőzöljük.
  5. Készíthetjük úgy is a babos zakuszkát, hogy 2-1 arányban használjuk a padlizsánt és a fejtett babot többi alapanyaghoz.

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Mindenképpen nagyon finom és egészséges. Ha valaki nem szereti, hogy kicsit darabosak a zakuszkában a hozzávalók, nyugodtan ledarálhat mindent, akkor teljesen krémszerű zöldségpasztát kapunk, ami ugyanolyan ízletes.

Az ilyen módon készült zakuszka kiváló szendvicsalap önmagában vagy vajjal kikeverve.

Igazi nemzetközi, multifunkcionális étel. Az orosz konyhában zakuszka a hideg előételek neve is. Előételként, szendvicskrémként, salátaként, főzéskor ételízesítőként használja az orosz, bolgár, román, szerb, erdélyi, s mondhatni valamilyen variációban az egész mediterráneumi konyha. Összetevője lehet még: zöldbab, fejtett bab, tök, gomba, sárgarépa stb…

Nézd meg videón hogyan készül székelyföld legfinomabb zakuszkája!

Nézd meg hogy készítik Erdély legfinomabb padlizsánkrémjét:

 

Check Also

Rókagomba paprikás puliszkával

Hozzávalók: 50-60 dkg rókagomba 1 nagy fej hagyma 1 evőkanál zsír só pirospaprika liszt tejföl …