Erdélyi töltött káposzta (édes káposztából) = galuska
Hozzávalók:
• 2 fej nagyobb édes káposzta
• 1 kg darált hús
• 150 g rizs
• 2 nagy fej hagyma és egy kicsi zsír
• fűszerek: só, bors, vegeta, őrölt piros paprika, kapor ízlés szerint
• egy szál csombor
• 1/4 liter paradicsomlé
Elkészítés:
A megtisztított hagymát felkockázzuk, megpároljuk egy kevés zsíron, majd hozzáadjuk a darált húshoz, majd a megmosott rizst és a fűszereket is, az elegyet alaposan összedolgozzuk.
Egy nagy fazékban forraljunk vizet, adjunk hozzá sót és az ecetet. Nem kell, hogy nagyon savanyú legyen! Tegyük bele egyben a káposztát, ahogy elkezd főni, szépen fokozatosan le tudjuk szedni a leveleket. A levelek vastag, középső erét kivágjuk, ha nagy a levél kettévágjuk.
Kis töltelékeket készítünk: a levélre ráteszünk egy adott mennyiségű tölteléket (kb.1 ek) alsó részét felhajtjuk, oldalról kezdve szorosan összecsavarjuk, a végeket benyomkodjuk. A kimaradt káposztaleveleket felaprítjuk.
A fazékban a következőképpen helyezzük el: alul a csombor szárat, rá a vágott káposzta felét, elrendezzük rajta a töltelékeket. Végül rátesszük a vágott káposzta maradék részét, egy pici sót szórunk rá, beleöntjük a paradicsomlevet, felöntjük vízzel. Kb. 1 óra alatt készre főzzük.
Ha elkészült, még forrón tejföllel tálaljuk!
Ismerd meg Erdély látnivalóit:
Rendelje meg Ön is magazinjainkat!