Hozzávalók:
1 kg liszt
1 egész tojás
3 tojássárgája
5 kanál porcukor
10 dkg vaj
3 dkg élesztő
8 dl tej
A beszóráshoz és a kenéshez:
15 dkg cukor
1 dl olaj
apróra vágott vagy darált dió, kristálycukor, fahéj, ki mivel szereti
Elkészítés:
A kürtöskalácsot csak megfelelő eszközökkel lehet elkészíteni, és a finom kürtöskalács csakis parázs felett süthető. A kürtöskalács sütő egy 10-12 cm átmérőjű 30-35 cm hosszú fahenger, melynek közepén vékony vasrúd halad át, az egyik végén 10 cm hosszú támasztóvassal, a másik végén 50 cm hosszú forgatóvassal van ellátva. Olyan tűzhely (kemence) szükséges, amelynek felső lapja leszedhető, és a tűzhely 2 szélére 2 téglát állíthatunk, vagy pedig erre a célra készített vaslábakat. Nyáron az udvaron a flekkensütő parázstartója felett is meglehet megsütni.
A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk, és 1 órát kelesztjük meleg helyen. A parazsat ez idő közben előkészítjük. A sütőfát beolajozzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük (vagy amilyen ízesítést választottunk).
Rendelje meg Ön is magazinjainkat!
A már megkelt tésztából egy kistányérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körös-körül, majd a munkalapon hengergetjük, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát.
Szűrőn, szitán keresztül a cukrot rászórjuk minden oldalára, majd a parázs felett lassan forgatva addig sütjük, míg aranybarnára karamellizálódik a cukor, ha elkészült azonnal az ízesítéssel is vonjuk be a kalácsot, mert ha a cukor kihűl rajta, már nem tapad meg a felületén a dió. A kürtöskalács kb. 5-10 perc alatt sül meg.
Fedezd fel Erdély nevezetességeit:
this is the best information website